Xander en Renco over Marquette

Door

Delen

Bouwen of verbouwen is niet iets wat je in je leven heel vaak doet. Daar zijn we ons bij Marquette heel erg van bewust. We vinden het dan ook belangrijk om jou als opdrachtgever zo goed mogelijk te begeleiden. Xander Evers (commercieel bedrijfsleider) en Renco Paarhuis (technisch bedrijfsleider) vertellen samen hoe we dat doen. Dit is verhaal van Marquette.

Wat is Marquette voor organisatie?

Xander: "Als je iets wil bouwen of verbouwen, zit je bij ons goed. We nemen werk uit handen en proberen onze opdrachtgevers helemaal te ontzorgen. Dat valt of staat met goede communicatie, dat is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het goed laten verlopen van een project. Bouwen doe je niet zo vaak in je leven, soms maar één keer. Dan is het zaak dat je van A tot Z wordt begeleid. En dat begint bij goede communicatie.

Renco: "Niet alles kan altijd maar goed gaan, maar als je daar de opdrachtgever bij betrekt en er snel over communiceert is in overleg vaak veel mogelijk. Iedereen moet weten waar hij aan toe is. Dat verschilt ook per project, want geen gebouw is hetzelfde. Bouwen en verbouwen is niet makkelijk, ook niet als je het als opdrachtgever al vaker hebt gedaan. Maar het is ons dagelijkse werk, we hebben jarenlange ervaring en kunnen opdrachtgevers dus van A tot Z begeleiden. Luisteren is daar een groot onderdeel van. We geven veel om persoonlijke aandacht en merken ook dat dat enorm wordt gewaardeerd. Voor ons is dat de standaard, maar we horen wel eens dat dat lang niet overal zo is."

Hoe belangrijk is het werken in de regio daarbij?

Xander: "Heel erg belangrijk. We werken graag in onze eigen regio. Dat helpt ons om dicht bij onze opdrachtgevers en projecten te blijven staan. We spreken, letterlijk en figuurlijk, dezelfde taal als de mensen met wie we werken. Je zou kunnen zeggen dat alles wat we doen, zich afspeelt binnen een uur rijden van Almelo. Ook in communicatie helpt het dat we met name projecten in de buurt doen. We kunnen korte lijntjes houden met de mensen door de bouwplaats te bezoeken, we zijn altijd in de buurt. Dat is echt een groot voordeel.

Renco: "Ook voor ons personeel vinden we dat heel erg belangrijk: zo zijn ze minder tijd kwijt aan reizen en kunnen ze op vrijdag ook gewoon op de zaak langskomen om samen het weekend in te luiden. We proberen een platte en laagdrempelige organisatie te zijn, dat lukt niet als iedereen altijd maar ver weg is."Xander: "We staan hier met de poten in het veen én in de maatschappij. We vinden het belangrijk om iets terug te doen: we sponsoren sportverenigingen uit de regio Twenterand, maar ook een stichting als Mensen Voor Mensen, dat groepsreizen voor mensen met een beperking verzorgt."

Wat maakt een project interessant?

Renco: "Ieder project heeft zijn eigen verhaal. Ik word gelukkig van een klus als voor Westerhuis, dat is écht een grote klus waar gigantisch veel bij komt kijken. Als dat dan goed gaat is dat mooi om te zien. En ook De Linderbeek is een geweldig project. We realiseren in Vroomshoop 38 woningen. Een flinke klus, maar daardoor extra mooi als het allemaal lukt.Xander: "Het mooiste zijn de projecten waar wij een totaalpakket kunnen bieden. Dus dat we samen met Marquette Groen de woning én de grond realiseren. We kunnen een opdrachtgever alles bieden, van het tuinontwerp tot het neerzetten van een gehele woning."

Wat is tegenwoordig de grootste uitdaging in het werk?

Xander: "Het papierwerk. Er is tegenwoordig zoveel documentatie nodig om aan alle eisen te voldoen, we zijn soms net een gemeentehuis. Je moet als bouwbedrijf aan allerlei normen voldoen. Kwaliteitsnormen, Wkb, BENG, veiligheid. We zijn daarom heel actief bezig met het verzamelen van de juiste kennis en werken met vaste calculatie- en adviesbureaus en architecten."

Renco: "En eind volgend jaar willen we voldoen aan de VCA **. Dat betekent dat we veel doen aan de veiligheid van onze werknemers. Het is niet noodzakelijk om aan dat niveau te voldoen, maar voor onszelf vinden we dat de minimale eis. We leggen de lat hoog. Dat zit ook in het materiaal waar we mee werken, dat moet perfect in orde zijn. Niemand die dat als harde eis heeft, maar mensen leveren nou eenmaal beter werk met goed materiaal."

Xander: "We proberen ons rendement zo goed mogelijk te optimaliseren. We letten op de kleintjes, voor onszelf en daardoor ook voor de opdrachtgever. Dat zit in heel veel dingen, soms gewoon in logisch nadenken. Dus niet zes keer met een aanhanger heen en weer, als het één keer met een vrachtwagen kan."

En hoe ziet de toekomst eruit?

Xander: "Goed! En dat willen we graag zo houden. We zijn altijd bezig met vooruit kijken. Het zou heel mooi zijn als de volgende generatie straks ook in het bedrijf komt. We kijken hier echt met de lange termijn. We zijn een onafhankelijk bouwbedrijf en dat willen we graag zo houden. Dat is onze manier van werken en we zijn trots op alles wat we met elkaar bereiken."

Meer verhalen
waar je op kunt bouwen

Lees hier meer verhalen van opdrachtgevers en maak kennis met de Marquette-manier van werken.

Bekijk alle verhalen