"Door samen te werken ontstaan de mooiste dingen"

Door

Delen

In de tuin van de familie Torny in Vriezenveen is het een drukke dag: het gazon wordt aangelegd. Het is een van de laatste fases in een project dat al maanden bezig is. We bespreken de samenwerking met Femmy Torny en Chiel Oortman, tuinarchitect bij Marquette Groen.

Hoe is deze samenwerking begonnen?

Femmy: "We waren al bezig met het verbouwen van onze keuken. Dat had gevolgen voor onze entree en daardoor ook voor de tuin. Toen hebben we via-via Marquette Groen ingeschakeld, en zo kwam Chiel op ons pad."

Chiel: "In eerste instantie ging het om een klein stukje tuin. Dat kleine stukje werd iets groter, en nog groter en nóg groter… tot we samen besloten om de gehele tuin maar aan te pakken. We kwamen eigenlijk van het een in het ander terecht, alles had effect op elkaar."

Hoe gaat zo'n proces in zijn werk?

Femmy: "Er komt vooral heel erg veel communicatie bij kijken."

Chiel: "Ik neem eerst de wensen op bij de opdrachtgever, in dit geval dus bij Femmy en haar man. Wat is de bedoeling? Wat wil je graag, wat zie je voor je? Dan kom ik natuurlijk ook even kijken en maak ik ter plekke ook alvast een kleine schets van mijn eigen visie. Die twee dingen combineer ik dan. Maar wat ik dan ook uitteken: het staat nooit vast, we blijven constant in overleg met elkaar. Dat vind ik ook het mooie aan mijn werk, het één op één-contact. Ik kan wel op eigen houtje een mooie tekening maken, maar het is veel beter om daar samen goed naar te kijken."

Femmy: "Het klikt heel goed, dat is heel erg fijn. Als er iets is kan ik appen of bellen en dan weet ik ook zeker dat het wordt geregeld." 


Chiel: "Dat heb ik ook het liefst, direct schakelen zonder tussenpersonen. Het is de manier waarop we bij Marquette Groen het liefst werken. We maken het ontwerp zelf, dus als de jongens mij bellen met een vraag, weet ik ook direct waar ze het over hebben." 


Femmy: "Ik hoef maar te zeggen om welk hoekje het gaat, en Chiel weet meteen wat ik bedoel. Daar hoef ik verder niet achteraan. Het werkt heel ontspannen."

Loop je tijdens dit soort projecten ook nog tegen verrassingen aan?

Chiel: "Je kunt projecten nog zo goed plannen, maar uit ervaring kan ik je vertellen dat er altijd wel iets onvoorziens gebeurt. Daar ontkom je gewoon niet aan. Juist dan is het zaak om goed te blijven communiceren met elkaar, dan los je de meeste dingen zo op."

Femmy: "We zijn hier ook tegen heel veel dingen aangelopen, teveel om op te noemen eigenlijk. Ineens moet je na gaan denken over iets wat op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, een tuinhuis bijvoorbeeld. Wat voor soort nemen we? Hoe groot wordt-ie? Op wat voor fundering moet hij staan? Past dat eigenlijk wel in de tuin? Dan rekenen we ook op Chiel voor de nodige uitleg en onderbouwing."

Chiel: "De familie Torny geeft ons heel veel vertrouwen. Voor mij is dat ook de basis van een samenwerking, vertrouwen. Zowel met opdrachtgevers als leveranciers. Als wij ergens een bestelling doen wil ik zeker weten dat het voor elkaar komt. Net als dat een opdrachtgever daar bij ons van uit moet kunnen gaan. Maar tussen mij en Femmy gaat het dus ook heel erg gemoedelijk, daar hou ik van."

Femmy: "Als ik een afspraak heb gemaakt met Chiel, al is het maar via een appje, dan weet ik dat het helemaal in orde komt. Van de bestellingen tot de leveringen tot veranderingen op in de tekening. Dat is heel prettig samenwerken"


Wist je van tevoren waar je aan begon?

Femmy: "Absoluut niet. Ik ben hier in huis over het algemeen degene die de tuin doet, dat was mijn ding. Ik had dus wel een beeld van hoe ik de tuin graag wilde zien, maar ik had na een tijdje niet altijd meer de puf en creativiteit om erover na te denken. Dan is het fijn om een sparringpartner als Chiel te hebben. Een mooi voorbeeld is de jacuzzi, hier achter in de tuin. Die is best hoog en als je op het terras zat, zou je daar tegenaan kijken. Dat leek me niks. Dat heb ik toen tegen Chiel gezegd."

Chiel: "En wij hebben toen bedacht om hem voor een deel in de grond te plaatsen, en eromheen een grote bank te maken. Zo valt-ie minder op en kan je er ook nog lekker rond de rand van de jacuzzi zitten."

Femmy: "Zo gaat het wel vaker, dat we al doende en pratende op ideeën komen. Dingen die we vooraf dus eigenlijk nooit hadden kunnen bedenken. Dat geeft ook echt het gevoel dat het project van ons is. Door samen te werken ontstaan zo de mooiste dingen."

Hoe is het om met Marquette Groen te werken?
Femmy: "Het is gewoon heel erg prettig samenwerken. De korte lijntjes zijn fijn, als ik iets niet mooi vind, dan overleggen we dat direct en hoef ik daar verder niet meer over na te denken. Ook met de jongens die hier rondlopen kan ik heel erg goed overweg, ze zijn heel begaan en heel netjes in de omgang. En ook met opruimen, bijvoorbeeld. Het geeft me het gevoel dat ze echt met hun hart en ziel met onze tuin bezig zijn. Dat is enorm waardevol."

Chiel: "Natuurlijk gaat niet ieder project helemaal perfect. Maar als je wil, zie je altijd wel wat beren op de weg. Uiteindelijk moet je het gewoon gaan doen, samen. Dan kom je het verst. We staan letterlijk en figuurlijk met onze poten in de modder en we houden van aanpakken. Dus als er uit een gesprek blijkt dat iets anders gaat, gaan we daar ook direct mee aan de slag. Als ik met een opdrachtgever samenwerk, moet er wel een bepaalde klik zijn. Dat is de basis voor een gezonde samenwerking. En hier was dat absoluut het geval."

Meer verhalen
waar je op kunt bouwen

Lees hier meer verhalen van opdrachtgevers en maak kennis met de Marquette-manier van werken.

Bekijk alle verhalen